diumenge, 23 de setembre del 2012

Argument de Mar i Cel

. Mar i cel d’Àngel Guimerà.

Mar i cel és una obra de teatre escrita per Àngel Guimerà l'any 1888. Es tracta d'un tragèdia romàntica escrita durant la primera etapa de Guimerà com a escriptor, que arriba fins l’any 1890. Està escrita en vers i és de tipus historicoromàntic. En ella ja s’aprecien els trets principals del seu teatre com, per exemple, els conflictes interns dels personatges, que es mouen en ambients romàntics.
L’acció de Mar i Cel se situa en alta mar durant la primera meitat del segle XVII. L'obra explica l'amor impossible entre un pirata musulmà i una noia cristiana. L'obra teatral compta amb tres actes i està escrita en decasíl·labs blancs.

TEMA DEL LLIBRE
La idea central que l'autor transmet és una observació sobre com dues persones de creences diferents són capaces d'estimar-se, deixant a una banda les seves diferències, com seria en aquest cas la seva religió i la seva manera de viure.

ARGUMENT

Primer acte
Per a començar es fa una petita introducció situant els fets que desprès marcaran l'obra, l'expulsió dels moriscos. 
Saïd és el capità d'un vaixell de corsaris algerians, que han fet presoners a un grup de cristians després d'assaltar la seva nau. Saïd, com el mateix Guimerà, és un mestís, el seu pare era musulmà i la seva mare cristiana, vivien tranquil·lament a la Península Ibèrica. Com que van matar el seu pare, la mare va decidir marxar amb l'expulsió dels moriscos de 1609.
Som en alta mar i en un vaixell de corsaris que acaben de guanyar una batalla i han aconseguit un gran botí, un grup de cristians. Els pirates musulmans tenen presos a unes persones cristianes, d'alts càrrecs a Espanya. Saïd, l'arraix, està greument ferit i sabem que Ismul, el metge, és mort i que l'única que el pot atendre és Blanca, la presonera cristiana que anava per a monja. Saïd ordena que li portin la cristiana perquè li curi les ferides. Entre els corsaris es destaquen els següents: Hassèn, la mà dreta de Saïd, fidel com un gos; Malek, rival en el poder sobre el vaixell i Joanot, personatge que es manifesta ambigu i demostra la seva gran enyorança del món cristià.
Entre els cristians, a part de Blanca, apareixen Carles, el seu pare, i Ferran, cosí de Blanca i enamorat d'ella des de la seva infantesa, abans de fer-se novícia. Agraït per la cura, Saïd li otorga a Blanca més privilegis que a la resta de presoners i amb el temps s'enamora d'ella. A través de les trobades per curar Saïd, Blanca ha sentit aparèixer dins seu un sentiment d'amor - compassió que la fa sentir molt culpable. Decideix matar-lo amb el seu punyal però no pot. Just en aquell moment entra un pirata. Després d'estar discutint ell explica a Blanca la seva història de quan era petit i de per què va acabar exercint com a corsari (a l'obra en aquest moment es pot apreciar un indici que hi haurà amor entre aquests personatges, Saïd i Blanca). Quan Saïd li explica a Blanca la història dels seus pares, l'emociona fins a fer-la plorar i ella comprèn que també s'ha enamorat de Saïd, sentiment que els confon a tots dos, ja que pertanyen a mons diferents i oposats i saben que el seu amor no serà ben vist per ningú.

Segon acte
Joanot, el cristià renegat, serveix el menjar als presoners, que comencen a desesperar-se de la seva situació. El sentiment amorós entre el pirata i la novícia va fent-se cada cop més fort. Malek vol matar Ferran i Saïd li diu que és un covard, el destitueix com a segon del vaixell i nomena Joanot en el seu lloc. En un monòleg, Joanot confessa que va matar la seva dona perquè era adúltera. Saïd, que ha permès que els cristians es parlin, escolta  com Ferran confessa el seu amor a Blanca i sent una gelosia incontenible. Mana que matin Ferran i Carles, però Blanca li diu que ella no estima Ferran i aconsegueix que siguin perdonats. Joanot, que també havia defensat els cristians, es baralla amb Malek.
Saïd intervé en la batalla i en el seu moment més àlgid s'anuncia que es veu terra. L'arraix, per salvar Blanca ordena tornar enrere la nau mentre, a dalt, Joanot ha organitzat la revolta dels cristians contra els musulmans. Al final Joanot, un cristià renegat, company dels musulmans, decideix alliberar els presoners, que es fan amb el control del vaixell i maten als pirates. Els cristians  guanyen la batalla i quan intenten matar Saïd, Blanca s'interposa.  

Tercer acte
Els cristians governen la nau i relaten la batalla que s'ha esdevingut. Blanca munta guàrdia al camarot de Saïd perquè ningú li faci mal i quan la volen fer fora, amenaça de suïcidar-se amb el punyal que guarda zelosament. Tots intenten convèncer-la que deposi la seva actitud. Joanot diu que es farà passar per Saïd i el salvarà; Ferran intenta convèncer-la i s'adona que està molt enamorada de Saïd, i finalment Carles imposa la força i mana que la facin sortir, però, en el moment que els soldats van cap a ella, surt Saïd del camarot. Es lliura a Carles i provoca la compassió de Ferran i la desesperació de Blanca. Carles intenta matar-lo, però es desmaia de l'emoció. Ferran decideix ajudar-los a escapar de nit, amb una barca.
 Quan Saïd s'acomiada de Blanca, apareix Carles. El pare de Blanca renega de la seva filla en saber que estima un musulmà i intenta matar Saïd disparant-li, però Blanca es posa al mig i és ferida per la bala. Saïd agafa Blanca i tots dos salten al mar, morint 
Al final, la mort dels dos protagonistes és l'única manera d'aconseguir estar junts en amor. Viuen en dos mons oposats, un és el mar i l'altre el cel, que només s'ajunten a l'horitzó que és la mort. Mig moribunds, es llancen al mar tots dos.

L'ACCIÓ DRAMÀTICA
Una bona història teatral és aquella que capta l'atenció de l'espectador des de la primera  escena i manté expectant fins que baixa el teló per darrera vegada. És aquella que ens presenta un heroi que es troba immers en un conflicte i la lluita contra aquest conflicte fa que canviï la seva vida i el seu entorn. És la història d'un canvi, d'una transformació. És, per tant, una qüestió d'acció dramàtica. Això vol dir que els fets que es mostren no són gratuïts, sinó que tenen la missió de fer-la evolucionar, de convertir-la en material dramàtic, en teatre.
Totes les obres que segueixen un esquema clàssic presenten una estructura tripartida: hi ha el plantejament de la situació, la presentació del conflicte,el nus, i el seu desenllaç.
Introducció
L'inici d'una obra és fonamental. La primera escena de teatre presenta els personatges, descriu la situació i dóna - ja des dels primers diàlegs- els indicis de quin serà el conflicte. L'autor ha d'introduir-nos en la situació sense fer-la del tot explícita. L'aparició d'algun personatge ambigu, l'omnipresència del protagonista absent, la formulació de paraules de doble interpretació, la presència d'algun objecte inquietant són hàbils recursos d'un bon dramaturg.
L'aparició d'un objecte pot emprar-se per anticipar esdeveniments posteriors. És un efecte molt utilitzat en el cine, per exemple: la càmera enfoca un objecte puntual, cosa que fa que l'espectador s'hi fixi i que cregui que tindrà fortes conseqüències dramàtiques.
El teatre i la literatura utilitzen altres recursos per anticipar els esdeveniments de la trama: per exemple, un somni o l'aparició d'un ésser sobrenatural donen pistes del que s'esdevindrà posteriorment.
Les acotacions teatrals ens donen informació sobre els moviments, les accions, els estats anímics dels personatges.

Nus
Quan la història arriba al seu punt més àlgid, es diu que s'ha arribat al clímax, al nus, al moment de màxima tensió. És quan l'espectador creu que el conflicte és a punt de resoldre's i l'acció dramàtica es decantarà cap a un o altre cantó. Es poden donar situacions falses i crear noves expectatives i aconseguir, així, mantenir tensa l'atenció.

Desenllaç
A la tragèdia els personatges es veuen finalment anul·lats per la fatalitat. En canvi, al drama, els personatges tenen la possibilitat d'escapar del seu destí.


Gènere teatral, tragèdia romàntica en tres actes, dividit en 3 parts:
Plantejament:  Acte I. un vaixell de cristians és capturat per un de moriscos.
Nus:  Acte II. Blanca, cura les ferides a en Saïd, i un dia, en Saïd li explica la història dels seus pares i commou Blanca, fins el punt de fer-la plorar. Els dos s'estranyen molt dels seus sentiments per l'altre ja que són de religions i cultures oposades que s'odien, però malgrat tot s'enamoren.
Desenllaç:  Acte III. Saïd i Blanca acaben declarant-se. El pare renega de la filla perquè estima Saïd. Els cristians es fan amb el vaixell i només queda en Saïd de morisc, i en Carles vol matar-lo, i al disparar-li amb la pistola, Blanca s'interposa i rep ella la bala. En Saïd en veure-ho, es llança al mar amb ella i moren els dos.


LA HISTÒRIA COM A CONTEXT

Els romàntics retornen a la història, a l'edat mitjana. Seleccionen uns esdeveniments de la història real i es recreen teatralment.
Guimerà a Mar i cel, però, fa que la història funciona ben bé com a marc; gairebé com a escenografia. Escull un moment concret del passat, carregat de tensió dramàtica, per fer de referent a un drama humà de gran transcendència. La barreja dels dos conflictes dóna a l'obra una gran riquesa i expressivitat. Si, a més a més, aquest conflicte és universal - el racisme, les dictadures, la marginació social-, eleva els seus herois a la categoria de mites exemplars.
L'acció de Mar i cel transcorre vint anys després de l'any 1609, any en què s'inicia l'expulsió dels moriscos. Aquests fets reals s'utilitzen per crear les circumstàncies d'un amor impossible entre un jove morisc convertit en pirata, Saïd, i una donzella cristiana, Blanca. En aquesta obra el context històric s'aprofita per crear un marc idoni en el qual es desenvolupi la història d'un amor impossible. S'aprofita aquest moment històric de conflicte i enfrontament per construir la personalitat d'un heroi de ficció

PRECEDENTS:
L'any 1568 els moriscos de Granada es rebel·laren i mantingueren la seva insurrecció durant dos anys. Des d'aleshores el temor a una nova revolta morisca, en combinació amb els turcs i els pirates barbarescos que dominaven el Mediterrani, creà un recel creixent contra ells. El perill turc era ben real, com ho demostra que l'any 1559 arribessin a fer 6.000 captius a Ciutadella. Arran d'aquest fet Felip II pensà seriosament a fer evacuar les Illes. A aquest recel s'uní la tendència a la intransigència religiosa que dominà el regnat de Felip II, ben secundat per la inquisició. Aquest procés culminà en l'ordre d'expulsió dels moriscos, l'any 1609, sota el regant de Felip III.
L'expulsió afectà en gran manera el País Valencià, d'on hagueren d'emigrar entre 120.000 i 170.000 moriscos, que representaven una tercera part de la població. Al Principat se n'expulsaren uns 4.000 concentrats a Tortosa i Lleida. La marxa dels moriscos suposà la ruïna de tota l'economia valenciana, per la sèrie encadenada de fenòmens econòmics i socials que comportà i per la dura reacció senyorial, que impedí una ràpida repoblació.
L'expulsió dels moriscos suposà la caiguda de la producció agrícola valenciana per la greu disminució de la població i l'escassetat de mà d'obra, tant al camp com a la ciutat. I també provocà un gravíssim problema de crèdit pels "censals". Aquests eren uns préstecs hipotecaris que els senyors feudals, i a vegades les aljames (comunitats de moriscos) havien contret i que no podien pagar perquè l'expulsió els havia suposat l'estroncament de la seva font d'ingressos. La manca de pagament implicà la ruïna dels creditors, molts dels quals pertanyien a les classes mitjanes urbanes o bé eren comunitats eclesiàstiques. Indirectament l'afer dels "censals" motivà la fallida de la Taula de Canvi de la ciutat de València.

L'AMOR
Si un tema és universal en tota la història de la literatura és el tema de l'amor. Des dels seus orígens, es va repetint amb gran insistència. És, probablement, el tema que millor permet analitzar i entendre la condició humana amb tota la seva càrrega d'emocions i de dolor.
El recorregut del procés d'enamorament que porta a una transformació comença amb uns indicis, uns somnis, uns fets premonitoris i uns atzars sempre sorprenents. L'amor es presenta impensadament, s'imposa i mai se sap com.
A continuació apareixen els dubtes. L'amor és revolució, modifica tots els esquemes coneguts, fa veure la realitat d'una altra manera i a vegades la seva força fa por. Blanca després d'adonar-se que el seu sentiment d'amor- compassió- vers Saïd és una traïció  per als cristians, intenta matar-lo. Però no pot i cau desmaiada en els seus braços.
I Saïd mostra les seves contradiccions internes. Ell mateix se sorprèn enamorat. Després dels indicis ja és plenament conscient que estima. Saïd ens fa sentir l'amor a flor de pell gràcies a la manera com l'expressa a través de diversos recursos retòrics (antítesi, comparació, metàfora, hipèrbole...).
L'amor es barreja amb un fort sentiment de culpa. Aquest fet dóna una gran intensitat i dramatisme a l'expressió de sentiments.
Després, en el procés amorós hi ha la confirmació. El personatge enamorat, tot desconsolat, sospira perquè ha perdut l'esma de fer qualsevol cosa. La passió amorosa trasbalsa l'esperit i els sentits, només es vol estar amb la persona estimada.
L'amor que sent Blanca es barreja amb la compassió. Blanca, que volia ser monja, ha de sentir necessàriament l'amor d'aquesta manera: la misericòrdia de la creient es transforma en amor-compassió. Saïd sent amor però també passió, un amor més físic.
Per als romàntics, l'amor és una experiència gairebé mística  a través de la qual les ànimes dels enamorats arriben a una eterna comunicació espiritual. És també una experiència tràgica abocada a la mort, plena de dolor i desesperació.
Aquesta concepció romàntica hi és també a Mar i cel: la persona estimada és un ésser extraordinari, el concepte d'amor únic i irrepetible que expressen els personatges i el desenllaç imminent i previsible d'aquest amor.
L'enamorat, trasbalsat completament per l'experiència de l'amor, sent que els seus sentiments són únics i irrepetibles. Per això quan es declara necessita demostrar la immensitat del seu amor.
Per als romàntics l'amor està unit fatalment a un final tràgic. L'estreta relació entre amor i mort, no és una característica única del romanticisme. L'experiència abassegadora de l'amor arrossega de tal manera l'individu que en alguns moments sembla que l'anul·la.

PERSONATGES

PERSONATGES PRINCIPALS
Totes les històries dramàtiques tenen el seu protagonista, que s'enfronta amb un personatge oposat, el seu antagonista. Aquest protagonista ha d'estar molt ben definit perquè pugui resultar versemblant i pugui suportar tot el pes de l'acció dramàtica. Ha de tenir una forta densitat humana, ha de ser contradictori i conflictiu, únic, irrepetible, complex, ric en matisos, lliure, capaç de patir la gran transformació que propiciaran els fets dramàtics.
La bona caracterització del personatge principal és decisiva per al desenvolupament del drama. Això és especialment important en el teatre romàntic que exalta i mitifica l'heroi. El Romanticisme dóna a l'heroi un protagonisme total. Aquesta figura es defineix per oposició a l'entorn que l'envolta. És individualista, arrogant, valent, anticonvencional, en definitiva, és lliure. Expressar el que sent, dir el que pensa de la manera que li resulta millor és la seva consigna. És un ésser lliure i no s'avé a les normes preestablertes. Però, també, i en conseqüència, és un gran solitari.
Hi ha una sèrie de característiques que són pròpies dels herois romàntics: l'orfandat, el seu origen incert, la seva marginalitat, el seu fort individualisme, el rebuig de les convencions hipòcrites... El Romanticisme exalta la figura de l'heroi solitari i enigmàtic.
L'heroi romàntic sempre té una contrafigura que és un personatge totalment oposat. L'antiheroi se'ns presenta com un personatge amb poques qualitats i els seus mòbils en general són mesquins.

PERSONATGES SECUNDARIS
No tots els personatges tenen el mateix pes en la història ni són clarament definits. Els personatges secundaris es caracteritzen per informar l'espectador d'allò que no es veu en l'escena, per fer de confidents de les tribulacions de l'heroi, per desdramatitzar moments d'excessiva tensió, per fer comentaris i judicis que permetin al dramaturg fer més explícit el seu missatge, etc. Són personatges plans, que no canvien i que sempre són fidels a la primera imatge que hem tingut d'ells.
El cor era un element molt important a la tragèdia grega. Estava constituït per un grup de personatges que tenien una clara funció narrativa. Dialogaven amb els personatges principals, anticipaven alguns fets, es lamentaven d'algunes accions i fins i tot feien comentaris morals sobre el que passava a l'escenari.
Àngel Guimerà situa alguns dels seus drames en grups humans socials molt definits i fa que els personatges secundaris actuïn d'una manera coral.
Els personatges són ambivalents, tots tenen virtuts i defectes que configuren la seva descripció psicològica.
En la configuració d'un personatge hi ha tres elements que són bàsics: el seu aspecte físic, la seva classe social i el seu caràcter.
Blanca
És la protagonista de l'obra juntament amb Saïd. És cristiana i està presonera en el vaixell. És la filla de Carles i es la cosina de Ferran. Quan van ser assaltats pel vaixell musulmà, a ella la portaven cap a un convent per fer-la monja. És una dona sensible i molt religiosa, això ho podem observar quan es posa a plorar per les paraules que diu Saïd i durant tota l'obra està pensant si el que fa és correcte segons la religió cristiana.
La seva família la volia casar amb el seu cosí Ferran, però no la pressionen en cap moment perquè es casi amb ell.
Saïd
És el capità del vaixell musulmà. Al principi de l'obra es presenta com un home dur i que és respectat per part dels altres corsaris però a mida que va transcorrent l' obra es va fent més sensible per causa de l'amor que sent per Blanca. Mostra una actitud agressiva respecte als presoners cristians i especialment per Carles, el pare de Blanca. Al final de l' obra mor juntament amb Blanca. El seu pare era musulmà i la seva mare era cristiana.
Carles
És el pare de Blanca i el capità del vaixell cristià que va ser assaltat pels musulmans i sempre assumeix aquest paper mentre estan presoners. Sempre mostra una actitud de rebuig respecte a l'amor que senten Blanca i Saïd. Al final de l'obra intenta matar Saïd però per error fereix Blanca i aquest és el fet pel qual es tiren al mar per morir junts.
Ferran
És el cosí de Blanca. La seva família el volia fer casar amb Blanca. Al final de l'obra es posa de part de la seva cosina i Saïd, els intenta ajudar oferint-los una barca perquè puguin escapar del vaixell i anar cap a Alger.
Joanot
És un cristià que està amb la tripulació del vaixell musulmà. Té un paper important en l'obra pel fet que és el que allibera els cristians i aquests poden fer-se amb el poder del vaixell. Sempre segueix les ordres que se li manen i Saïd per recompensar-lo el nomena com a segon més important del vaixell després del capità.
Hassen
És l'home de confiança de Saïd i fa tot el que aquest li mana. El defensa sempre. Com ell mateix diu en l'obra: “Me diuen lo seu gos: i ho só amb molta honra, que ell val més que tothom. Aquí es ma plaça: lo gos vora son amo”
Malek
Al principi de l'obra és el segon més important de la tripulació però Saïd li treu aquest càrrec perquè veu que li pot treure la capitania. Sempre mostra una actitud crítica respecte al que fa el capità i al final de l'obra és mort com tota la tripulació musulmana.
Osman i Mahomet
Són dos tripulants musulmans que tenen un paper secundari en l'obra i que es posen de part de Malek en alguns moments.

ACTIVITATS 

1. Què creus que vol dir el títol de l'obra Mar i cel ? Dóna una resposta argumentada amb exemples del llibre.
2. Descriu els personatges Blanca i Saïd, fes una descripció física i psicològica dels dos personatges, ajuda't amb exemples del llibre on es pugui exemplificar el que hagis comentat.
3 Quina situació històrica ens explica l'obra? Ajuda't d'exemples del text.
4. Com està estructurada aquesta obra? Sabries dir-me el per què? (Explica, breument, les característiques del gènere teatral aplicades a l'obra).
5 Quin és el paper que juga a l'obra el personatge de Joanot? Ajuda't d'exemples del text.
6. Podríem considerar l'obra Mar i Cel com a tragèdia romàntica? Per què? Ajuda't d'exemples del text.
7. Comenta com és l'estil i el llenguatge utilitzats per Àngel Guimerà en aquesta obra. Ajuda't d'exemples del text.




divendres, 21 de setembre del 2012

La Renaixença. El Romanticisme.Diferències entre Romanticisme i Realisme.


RENAIXENÇA


(Nou diccionari 62 de la literatura catalana)
Nom donat al moviment català de ressorgiment cultural que s'inicià al Principat a la primera meitat del segle XIX i amb el qual s'obre el període contemporani de la literatura catalana.
El nou clima intel·lectual que es desvetlla amb la Renaixença (i que possibiliten tant les noves opcions socials que s'obren per a la burgesia autòctona amb la revolució industrial, com el moviment romàntic que s'aferma per tot Europa) consisteix, sobretot, en una difusió progressiva de la consciència de cultura autònoma (que s'identifica amb l'ús de l'idioma) i, en conseqüència, en un increment molt notable de la producció literària en català (i, en general, de tot el que configura les particularitats culturals catalanes). 

La publicació (1833) de l'ocasional poema d'Aribau "La pàtria" ha estat considerada (tradicionalment) com l'origen de la Renaixença, però aquesta es defineix, més aviat, com un moviment que esclava com a fruit d'un llarg procés de recuperació de la decadència literària i civil dels segles XVI i XVII, especialment actiu ja en alguns il·lustrats del segle XVIII com Fèlix Amat, Josep Pau Ballot, Antoni de Capmany o Josep Climent.
 Aquest procés s'accentuà quan, en el primer terç del segle XIX, l'interès creixent per la història, afavorit pel romanticisme que despuntava, fomentà una consciència, entre elegíaca i reivindicativa, de la decadència en què es trobaven el prestigi social de l'idioma i la vitalitat literària catalana en relació amb el passat (tan estimulant políticament i literàriament) de Catalunya. A això respon l'obra (gairebé tota en castellà, encara, i en gran part històrica i erudita) d'Antoni Puigblanch, Pròsper de Bofarull, Fèlix Torres Amat, Bergnes de las Casas, López Soler i Aribau, entre d'altres.

La consciència de la Renaixença, potenciada per aquesta recuperació de la pròpia història i pel poder creixent de la burgesia liberal (sobretot la de Barcelona), progressà decisivament en la generació següent, decididament liberal i romàntica en els seus inicis, i la primera, per altra banda, que utilitzà amb una relativa normalitat la pròpìa llengua al servei, a més, d'una producció literària seriosa i perseverant. En foren els membres més destacats: Marià Aguiló, Joan Cortada, Manuel Milà i Fontanals, Pau Piferrer i Joaquim Rubió i Ors.

A mig segle XIX, la Renaixença s'identifica ja amb el redreçament cultural català i, tot i que en el seu si es produeix una clara matisació ideològica que és a la base d'algunes polèmiques culturals, forma ja un moviment inqüestionable que es fa present en els òrgans de difusió del país o en crea de propis, és sostingut per algunes institucions com l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, la Universitat de Barcelona o alguns sectors de l'Església (que representen Jaume Collell i Torras i Bages), promou els instruments culturals més urgents (com gramàtiques i diccionaris, pel que fa a la llengua), crea els seus propis mites polítics (Jaume I o Felip V) i literaris (els trobadors) i estén la seva  projecció més enllà de l'erudició i la lírica en un intent de catalanitzar d'altres camps com la filosofia,la ciència, l'art o el dret.

La projecció popular de la Renaixença s'aconseguí, en part, amb la restauració (1859) dels Jocs Florals de Barcelona, els quals comptaren amb el prestigi d'un reconeixement públic notable, foren reproduïts en molts altres indrets del país i prengueren el caràcter d'òrgan suprem de la Renaixença.
Antoni de Bofarull i Víctor Balaguer foren els capdavanters dels Jocs Florals, dels quals sorgí, d'altra banda, un nombre molt considerable d'autors, molt sovint procedents de la petita burgesia urbana i dedicats gairebé exclusivament a la poesia.

El moviment, per altra banda, quasi no afectà la literatura popular (que s'havia anat produint en català gairebé sense interrupció) i més aviat fou vist amb recel pels seus autors (Abdó Terrades, Anselm Clavé o Frederic Soler), caracteritzats sovint per una radicalització política, federal i republicana, que contrastava amb el caràcter progressivament conservador de la Renaixença.
 Pel que fa als gèneres cultes, calgué afavorir?ne la catalanització d'acord amb el designi renaixentista d'edificar una literatura nacional. La novel·la, catalana ja pel que fa als temes, comptà amb una primera obra en català (L'orfeneta de Menargues, d'Antoni de Bofarull) el 1862, any del primer premi que es dedicava a la narrativa als Jocs Florals. El teatre (que comptava amb uns gèneres populars molt vius en català i que no formà part dels Jocs fins al 1875) estrenà el primer drama en català (Tal faràs, tal trobaràs, de Vidal i Valenciano) el 1865. La poesia culta que s'editava en català des de 1839 (Llàgrimes de viudesa, de Miquel Anton Martí) coronà el seu procés amb el prestigi del poema èpic L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer, publicat el 1878.
Fruit de l'ambient general de la Renaixença i prova cabdal de la seva eficàcia i la seva oportunitat fou la plètora d'autors de gran qualitat que es revelaren al darrer terç del segle XIX vinculats als Jocs Florals, com Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Emili Vilanova, Narcís Oller, Francesc Pelagi Briz o Josep Pin i Soler, junt amb crítics com Joan Sardà o Josep Yxart, alhora que s'hi incorporaven autors fins aleshores allunyats com Frederic Soler.

Aquesta generació dugué a terme la fundació o la consolidació dels principals instruments de difusió de la Renaixença; revistes (La RenaixensaLo Gay SaberEl Calendari CatalàLa Ilustració Catalana), editorials (La Protecció Literària, La Renaixensa, Ilustració Catalana), associacions (La Jove Catalunya, Associació Catalanista d'Excursions Científiques, Associació Catalana de Excursions, Centre Català), etc., a més d'una politització creixent i matisada del moviment (iniciada
en part, per Valentí Almirall) i un panorama cultural ja molt complet.
La Renaixença fou, a més d'una voluntat de cultura autònoma, una manera peculiar de servir aquest propòsit: un estil i una temàtica d'arrel romàntica, uns criteris lingüístics o bé acadèmics o bé arcaïtzants, i una actitud liberal i moderada que procedia de la seva arrel burgesa. En aquesta orientació, la Renaixença és ja sentenciada cap a 1890 amb els primers signes de vitalitat de la generació del Modernisme, la qual, fidel a l'essència de la Renaixença, la serví amb uns criteris i unes actituds notablement diferents i amb un sentit estètic profundament renovat.
A Mallorca, l'entrada dels nous corrents començà cap a 1833 i quallà en la revista La Palma (1840-1841) de Josep M. Quadrado, la qual introduí el romanticisme, afavorí la recuperació de textos antics i establí contactes amb el Principat, tanmateix sense primar l'ús de la llengua pròpia. La generació posterior, que cursà estudis a Barcelona, es va comprometre amb la Renaixença a través dels Jocs FloralsMarià Aguiló, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Pere d'Alcàntara Peña o Miquel Victorià Amer en van ser membres destacats, des d'una posició conservadora que no va acceptar l'evolució del moviment cap a ideologies més compromeses políticament. Cap a finals dels vuitanta, Miquel del Sants Oliver i el grup de "La Almudaina", influïts ja per la nova estètica modernista, acosten Mallorca al moviment reivindicatiu amb plantejaments més progressistes.
Al País Valencià la Renaixença es desenvolupà també en tres etapes similars. La primera, entre  1830 i 1859, es caracteritza per l'entrada del romanticisme a través d'El Mole, revista liberal, i pels contactes de Pasqual Pérez, Vicent Boix i Josep M. Bonilla amb Víctor Balaguer; la segona (1850-1874), presidida per Teodor Llorente i Lo Rat Penat, presenta un caràcter marcadament conservador que l'allunya de les reivindicacions polítiques i la inclina cap a un cert occitanisme; la tercera (1874-1909), pren una inclinació progressista, sota la direcció de Constantí Llombart.




El Romanticisme

 (Nou diccionari 62 de la literatura catalana)
Moviment literari. Aparegué a Alemanya i a la Gran Bretanya al final del segle XVIII, s'estengué per Europa durant els primers decennis del XIX i, fruit directe dels grans canvis econòmics, socials i polítics produïts per la revolució industrial, replantejà tots els esquemes vigents.
La cultura deixà de ser patrimoni exclusiu dels grups privilegiats, l'activitat editorial augmentà amb rapidesa, la premsa assolí una gran difusió i, per tant, l'escriptor, fins aleshores sostingut pel mecenatge privat, l'administració pública o les rendes familiars, pogué convertir-se en un veritable professional. Abandonà els salons exquisits de l'aristocràcia, transformà el model d'universitat, es reuní, més que en el clos de les acadèmies, en ateneus i liceus, organitzà tertúlies als cafès, a les redaccions dels diaris i de les revistes, etc.
Aquest nou escriptor, sensible a les fluctuacions de l'opinió pública, posà tot els seu èmfasi en un mot: la Llibertat. «Libertad en literatura -escriví Larra-, como en las artes, como en la industria, como en el comercio, como en la conciencia. He aquí la divisa de la época»; «le Romantisme -afegí Victor Hugo- n'est que le Libéralisme en littérature». Així, adoptà posicions ideològiques que quallaren en dos corrents contradictoris i ben definits. El primer, conservador, confessional i monàrquic, tipificà el període anterior al 1830 i projectà les seves inquietuds sobre el passat medieval; el segon, liberal, irreligiós, republicà i, en certs casos, revolucionari, tipificà el posterior a aquella data i les projectà sobre el futur.
L'un i l'altre, però, oposaren, a la imitatio clàssica, la imaginació creadora i l'originalitat; incorporaren, al concepte de bellesa, el del lleig (Hegel) i el grotesc (Hugo); exploraren no la realitat percebuda pels sentits, sinó la realitat interior i, a través d'aquesta, buscaren la Realitat Absoluta (Novalis) i, per tant, treballaren, ja, en alguns casos, amb «somnis i visions» (Blake). I, fidels a aquests principis, propugnaren una forma fragmentada, nerviosa, suggerent: hipèrboles i antítesis plenes de violència, adjectivació «patètica» o «malencònica», exclamacions, frases acabades en punts suspensius, noves provatures estròfiques, canvis estròfics i mètrics dins una mateixa composició, barreja de prosa i vers, apunts del poema en prosa (A. Bertrand), etc.
En terres catalanes, els primers símptomes d'un canvi social i literari aparegueren cap al tombant dels segles XVIII-XIX, alhora, en llengua castellana i en llengua catalana. 
Pel que fa al món de llengua catalana, el baró de Maldà mostrà algunes actituds i féu algunes  descripcions de paisatge relativament pròximes a les preromàntiques. 
 Entre 1800 i 1833, alguns editors publicaren els autors romàntics més importants: Chateaubriand, Lord Byron, Walter Scott, Manzoni, etc. 
Entre el novembre del 1823 i l'abril de 1824, sortí a Barcelona una revista, El Europeo, que constitueix la primera manifestació militant i coherent del moviment. 
Finalment, entre 1830/33 i 1840, després d'uns anys de persecució i dispersió provocades per la reacció absolutista, es produïren la revolució burgesa i, alhora, la romàntica. Així, el 1830, Ramon López-Soler publicà Los bandos de Castilla i la féu precedir d'un pròleg que ja n'és el veritable manifest.
La Pàtria, de Bonaventura Carles Aribau, inserida a El Vapor del 24 d'agost de 1833, fou el primer poema romàntic en llengua catalana i, a la vegada, per la identificació que fa de «pàtria» i «llengua», del poderós moviment de la Renaixença. 
Entre 1833 i 1844, el romanticisme accedí a la vida pública, transformà l'art i fins i tot els hàbits de vida, assolí els resultats més típics. Aleshores, aparegueren les revistes més interessants (El Vapor, El propagador de la Libertad, La Palma, etc.);
Aquest romanticisme, plantejat en temes inequívocament catalans, fou escrit en llengua castellana; ara: algú ja començà a prendre consciència de la contradicció que existia entre el contingut i el públic al qual s'adreçava i la llengua amb què ho feia. I provà de resoldre-la. 
El 1858, Antoni de Bofarull aplegà una antologia de Trobadors nous; l'any següent, Balaguer, una de Trobadors moderns. Ambdós reculls, l'un més conservador, l'altre més liberal i populista, liquidaren aquesta primera etapa en la qual l'escriptor en llengua catalana havia viscut tancat dins un cercle d'amics que, només molt a poc a poc, havia vist eixamplar-se.
El 1859 es van fundar els Jocs Florals i, amb aquesta fundació, conservadora -estèticament i ideològicament- i, alhora, progressiva -idiomàticament i, en certs aspectes, socialment, ja que ajudà a difondre la cultura dins els medis populars, sobretot rurals-, la situació canvià radicalment. El poeta ja comptà amb unes publicacions regulars que, de manera directa o indirecta, n'eren conseqüència - Jochs Florals de Barcelona, Calendari Català, Lo Gay saber, etc.- i, en definitiva, pogué establir contacte directe, periòdic i, per dir-ho d'alguna manera, solemne amb la seva societat. En aquesta època, Tomàs i Marià Aguiló, Josep Lluís Pons i Gallarza, Francesc Camprodon, Francesc Pelagi Briz, Manuel Milà i Fontanals, Víctor Balaguer, Teodor Llorente i d'altres escriviren els seus poemes més remarcables.

A partir de 1870, el romanticisme entrà en crisi i hagué de conviure, cada cop de forma més vacil·lant i defensiva, amb d'altres actituds més noves i incisives. Tanmateix, Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà, malgrat incorporar algunes de les noves propostes, són les dues figures més importants del moviment; Martí Genís i Aguilar, amb les seves novel·les de costums, preparà el gran triomf del gènere amb el naturalisme; Emili Vilanova, Gabriel Maura, Joan Pons i Massaveu i d'altres van fer, del quadre de costums, una de les creacions més típiques del segle XIX. El romanticisme català, tardà en llengua castellana i, encara més, en llengua catalana, ocupà gran part del segle. Però només entre 1830 i 1870, de primer d'una manera pura i, despés, eclèctica, exercí una influència única i decisiva.


DIFERÈNCIES ENTRE ROMANTICISME I REALISME

Romanticisme
Es caracteritza per:
- L’individualisme
- Defensar l'originalitat i la imaginació creadora
- La incorporació al concepte de bellesa el de lleig (procedent de Hegel) i el de grotesc (procedent de Víctor Hugo).
- Trencar les fronteres entre els gèneres i els estils.
- Pretendre fer un art que tingués com a finalitat commoure, i no alliçonar.
- La subjectivitat i la potenciació dels sentiments nacional
- Cercar la màxima expressivitat
- Llenguatge expressiu i pintoresc
- La victòria de la fantasia i del sentiment sobre la raó
- El retorn a l’edat mitjana i la recerca de modernitat
- El rebuig total de la preceptiva
- L’afirmació de la llibertat de creació poètica

Realisme
Es caracteritza per:
- Eliminació de tot aspecte subjectiu, fets fantàstics o sentiments que s'allunyen del real.
- Anàlisi rigorós de la realitat
- Gran interès per la descripció del caràcter, temperament i conducta dels personatges
- Analitzen acuradament les motivacions dels personatges i els costums.
- La denuncia dels defectes que afecten a la societat
- Cada autor, segons les seves idees, mostra el que per a ell és un mal de la societat.

Àngel Guimerà


. Mar i cel d’Àngel Guimerà.

Aspectes importants
  1. El Romanticisme i la tragèdia.
  2. L’aportació d’Àngel Guimerà a la tragèdia romàntica.
  3. Aspectes neoclàssics, romàntics i realistes a  Mar i cel.
  4. La presentació dels personatges: els indicis i els comentaris del primer acte.
  5. La relació d’Osman i Mahomet amb les dones: el paper de l’anticipació.
  6. El significat dramàtic i ideològic de Joanot.
  7. La identitat i l’amor en Saïd. Els impulsos eròtic i maternal en Blanca. La religió com a fanatisme.
  8. Mestissatge, tolerància i fraternitat en relació als dos bàndols en conflicte.
  9. El valor del sacrifici.
  10. Col·loquialisme i formalitat en la llengua dramàtica.
http://www.lecturanda.cat/user/recurspropietari/1076/show


Àngel Guimerà    

 Resum

Àngel Guimerà és una de les figures cabdals del teatre català del XIX. Les seves obres barregen elements romàntics, realistes i naturalistes (Naturalisme francès).

Víctor Hugo és l'ascendent romàntic de més pes en l'obra de Guimerà, d'ell va adoptar la tendència a l'universalisme (els grans temes que han afectat de sempre la Humanitat).

BIOGRAFIA

Àngel Guimerà i Jorge va néixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife i va morir a Barcelona el 1924. Fill de mare canària i pare català. La família s'instal·la al Vendrell quan el fill era petit.

A finals dels anys 60, Guimerà era un intel·lectual molt actiu, escrivia poesia i publicava en la premsa catalanista. L'any 1871 és un dels fundadors del diari
 La Renaixença, posteriorment en fou director, i destacà pel caràcter encès dels seus articles.

El 1877 obté tres premis als Jocs Florals (certamen literari de gran prestigi), fet que el col·loca, juntament amb Verdaguer, en un lloc de privilegi entre els escriptors de l'època.

Guimerà va recórrer les terres catalanes i prengué consciència del sistema caciquista que la política del moment no combatia. Per això va prendre una postura activa socialment.

PRODUCCIÓ LITERÀRIA

Característiques principals: fons religiós clarament catòlic i idealització del món rural, com a representació de seu ideal de catalanitat.

Els arguments de les seves obres solen ser lineals i els personatges tendeixen a l'arquetip, és a dir, no adquireixen massa complexitat psicològica.

Lingüísticament proposa un model de llengua col·loquial però acurat, tot evitant arcaismes i cultismes.

Primera etapa (1879-1890). Consta de sis tragèdies romàntiques, escrites en vers i amb personatges aristocràtics, que extreu de les fonts bíbliques i medievals.

D'aquesta època és
 Mar i cel.

Segona etapa (1890-1900). Els drames realistes. Consta de catorze obres, essent-ne una de les més reeixides La filla del mar(1900). Passa del vers a la prosa, s'apropa a la realitat contemporània i accentua la crítica social i política. Les obres d'aquesta etapa tenen totes un final tràgic, relacionat amb la mort o l'homicidi.

D'aquesta etapa és
 Terra baixa, l'obra de Guimerà potser més coneguda, i també Maria Rosa. Maria Rosa presenta una trama protagonitzada per la muller d'un obrer acusat d'homicidi que és empresonat i...

Guimerà va ser un escriptor i dramaturg amb una forta repercussió social i amb un enorme èxit popular, una de les figures més emblemàtiques del catalanisme militant. Va ser candidat al Nobel de literatura el 1913. No l'aconseguí, però no es pot negar la repercussió internacional que va assolir. La seva obra ha estat traduïda a totes les llengües occidentals i se'l contempla com un dramaturg universal. Podem dir que va ser l'autor més important del teatre, no sols a Catalunya sinó a tota la Península, en el seu temps.


Bibliografia

Fàbregas, X. (1984), "Teatre del segle XIX", dins
 Història de la literatura catalana. Barcelona, Ed. 62, vol. 1.


ACTIVITATS sobre ÀNGEL GUIMERÀ I  LA SEVA ÈPOCA

1. (Internet). Explica breument els moviments literaris del Romanticisme, Realisme i Naturalisme. Penseu que només tenint clars els conceptes a l'entorn de la vida i de la naturalesa humana que proposen aquests moviments podrem entendre i analitzar amb encert l'obra del nostre autor i en concret
 Mar i Cel.
2. Quin és el sistema econòmic que acaba triomfant al segle XIX?

3. Explica què entens per capitalisme, sense haver-ho de consultar enlloc.

4. Fes una llista de paraules que evoquin la idea de romanticisme.

5. Què és la Renaixença i quin és el seu principal objectiu cultural?

6. Quines dues línies temàtiques fonamentals segueix el teatre del XIX?

7. Data i lloc de naixement d'Àngel Guimerà?

8. Segur que has llegit alguna obra de l'autor. Comenta-la breument i digues què t'ha semblat.

9. De quin diari va arribar a ser director Guimerà?

10. Per quina problemàtica social Guimerà se sentia especialment sensibilitzat?

11. Esmenta els principals temes


Comentari de text



Com a exercici acadèmic, el redactor ha de precisar el contingut i ha d'il·lustrar la manera com es desenvolupa, tant en la forma com en el fons.
És clar que en el comentari de text hi intervé tant la comprensió del text com la capacitat d'analitzar i interpretar la lectura.

En el comentari:

-No cal parafrasejar el text. No convé dir el mateix amb unes altres paraules.
-Cal diferenciar el tipus de comentari. No és el mateix comentar obres literàries que notícies o articles d'actualitat.
El contingut d'un comentari ha de seguir, en general, els aspectes següents:

Situar el text

Situar el text és explicitar la informació que es pot aportar sobre l'autor, l'època, el moviment, la localització del text o de l'obra, la finalitat, etc. Amb l'objectiu de saber extreure informació sobre aquest apartat, es proposen unes preguntes orientatives.

-Què es pot dir del tema del text?
-Qui n'és l'autor o autora?
-De quina època és?
-Quina és la data de publicació del text?
-S'identifica l'autor amb algun corrent, moviment o tendència artística, ideològica, estètica...?
-Es pot relacionar l'autor amb altres autors coetanis? Hi mantenia cap mena de relació? Se'n pot extreure cap conclusió?
-El text té unitat? És un text complet? És un fragment?
-Quina rellevància té en el conjunt de l'obra?
-En quin mitjà s'ha publicat? En un diari? En un llibre? En una revista?
-Pot identificar-se el text amb cap gènere?: periodístic, científic, literari
-Si és literari, pot adscriure's a cap gènere?: poesia, narrativa, teatre, assaig

Definir el tema 

Sovint, sol confondre's la definició del tema amb l'argument de l'obra. Si el tema és l'assumpte o el motiu del text, l'argument es correspon amb el seu desenvolupament.

-De quin tema tracta?
-Quina és la idea central o tema del text?
-De quina manera l'autor suporta la idea central?
-Com es genera el tema? A partir d'un exemple, una anècdota, una opinió, una situació de comunicació...?
-La manera de tractar el tema, és temporal o atemporal?
-Quina mena de final té? Obert? Tancat?

Explicitar l'estructura

Qualsevol text organitza la informació d'una determinada manera. Fer evident aquesta organització és un dels objectius d'aquest apartat.
-Quins apartats té el text? Són iguals en extensió?
-Pot identificar-se amb facilitat la presentació, el nus i el desenllaç?
-La informació segueix un ordre ascendent (del concret al general) o descendent (del general al concret?

Analitzar l'estil

-Quina mena d'informació es vehicula? Concreta? Abstracta?
-Quins recursos utilitza l'autor per introduir les seves idees? Exemples, anècdotes, experiències personals?...
-Quin tipus d'informació pesa més en el text?
-Fa servir recursos estilístics com ara la metàfora, l'exageració, l'analogia....?

D'altra banda, i des d'un punt de vista més lingüístic, pot distingir-se l'anàlisi des dels diferents plans de la llengua: dialectal, morfosintàctic i lexicosemàntic.

Dialectal i registre
-antiguitat del text segons la grafia
-trets dialectals
-registre

Morfosintàctic
-categories gramaticals
-construcció de la frase
-tipus d'oracions
-adjectivació
-substantivació
-signes de puntuació

Lexicosemàntic
-especialitat
-sinònims, antònims, hiperònims, repeticions, cacofonies, sentits figurats...

Extreure conclusions

Atenent els objectius d'un comentari, el redactor ha de tancar l'escrit amb la presentació de les conclusions del comentari. Això vol dir que la informació que s'ha detallat i desenvolupat en el comentari ha de desembocar en unes reflexions finals.

-Què aporta de nou el text?
-Quina rellevància o significat té el text en el conjunt de l'obra de l'autor, si s'escau?
-El text acompleix amb eficàcia el propòsit o la finalitat?
-Pot extreure-se'n cap tipus de valoració?
-Hi ha cap moralitat que sigui explícita o implícita en el text?
-El text que s'ha comentat provoca cap reflexió final?
-Hi ha punts foscos en el text que no s'han sabut aclarir? 



LECTURES (2012-2013)


LECTURES (2012-2013)


Mar i cel, d'Àngel Guimerà.
Antologia poètica, de Josep Carner
Antologia poètica, de Màrius Torres
Antígona, de Salvador Espriu
Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders
Quadern d' Aram, d´Àngels Anglada

OBJECTIUS

- Introduir l'alumnat al context literari català des de finals del segle XIX fins als nostres dies a través de la lectura de sis obres representatives de diferents
 moviments culturals i de diferents gèneres.

- Realitzar una lectura analítica i interpretativa d'obres literàries representatives de diferents gèneres: poesia, novel·la i teatre.

- Dotar l'alumne dels coneixements i recursos necessaris per tal que sigui capaç d'establir relacions significatives entre el context històric i cultural i les diferents produccions literàries.

- Treballar el comentari de text.

- Desenvolupar una lectura de les obres literàries en diferents plans: temàtic, narratiu, simbòlic, estructural, estètic, lingüístic.

- Avesar l'alumne a utilitzar les TIC com a eina de treball en l'àmbit de la literatura i com a eina habitual de comunicació acadèmica.

- Desvetllar l'interès per publicar continguts on line amb un potencial real d'audiència a escala global.


METODOLOGIA

- Periodització setmanal. Tenim quatre hores setmanals de Literatura, tres de les quals les dedicarem a llegir i fer activitats diverses a l'entorn de les lectures i la quarta hora la dedicarem a l'elaboració de la matèria.

- Sessions introductòries. Abans d'emprendre cada lectura, dedicarem unes sessions a introduir l'autor i l'obra en el seu entorn cultural i literari. Així, parlarem no solament de l'autor i de la seva obra en general, sinó del lloc que ocupa entre els seus contemporanis i de la influència que ha tingut sobre altres escriptors; també treballarem el context cultural, social i literari en el qual s'emmarca l'autor o autora per tal de poder entendre i interpretar les obres que llegirem.

- Lectura a classe. La lectura en veu alta a classe (lectura en públic) és, en el context de la matèria, una pràctica fonamental en tant que exercici de dicció i expressió.

- A partir de les lectures es té l'oportunitat d'anar posant en relleu, subratllar, fer notar, etc., amb la participació dels alumnes, aquells aspectes de les obres que reclamen la nostra atenció per a l'anàlisi i interpretació.


CRITERIS D'AVALUACIÓ

- Es valorarà el treball constant i sistemàtic a classe, la perfecta assimilació/comprensió de les lectures, així com la realització de deures puntuals per a casa i la bona realització del bloc de l'assignatura.

- És molt important justificar convenientment les absències, en cas contrari les absències injustificades penalitzaran en la nota de l'avaluació.

- Es farà un examen a cada avaluació sobre les lectures i el seu entorn cultural. L'examen es basarà en les activitats realitzades a classe.

- S'haurà de tenir el bloc al dia. La correcta elaboració i manteniment del bloc és condició indispensable per aprovar l'assignatura.

- Les faltes d'ortografia tant a l'examen, com en les activitats i en el bloc, descomptaran la nota final. Al 3r trimestre hi podrà haver una prova de recuperació d'ortografia que hauran de fer els alumnes a criteri del professor.

- No es faran exàmens especials per a aquells alumnes que no s'hi hagin presentat en la data fixada.

- S'aprova el curs en funció de la feina periòdica de l'alumne i de la nota dels l'examen. Per aprovar el curs s'han d'haver aprovat dues avaluacions: l'última i qualsevol de les altres dues.